Forum Progamela.net: Czy To Błąd ? - Forum Progamela.net

Skocz do zawartości

Informujemy, że w sieci FreeNode (sieć serwerów IRC) istnieje pokój #progamela.net
Pokój ten zastąpił nasz forumowy shoutbox ;)
LINK DO WEBOWEJ WERSJI KLIENTA IRC
Pod TYM linkiem znajduje się opis sieci IRC, programów do łączenia się oraz podstawowych komend używanych w tej sieci.

Przeczytaj zanim napiszesz!

Regulamin Zadawania Pytań
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Czy To Błąd ? punkty

#1 GośćKrukor_*

• Grupa Goście

Napisano 09 kwiecień 2010 - 13:20

Błąd czy nie błąd ?

Emocje trochę opadły po aferze związanej z demontownią, a więc z kręgiem tzw. "flociarzy".

Mam teraz pytanie dotyczące kręgu tzw. "ekonomistów" czy "górników".

Otóż w kapitolu mamy "Resort gospodarowania -
Dzięki pracy tego resortu koszty budowy budynków spadają o 5% na poziom."
Resort ten można rozbudować do 16 poziomu, a więc korzyści sięgają 80 %. Krótko mówiąc, zamiast wydać 1000 jednostek, przy 16 poziomie wydajemy 200. Do tego momentu w miarę wszystko jasne.

Ale okazuje się, że nie obowiązuje tu zasada, że za 1000 wbudowanych jednostek materiałowych otrzymujemy w statystykach/punktacji 1 pkt.
Ponieważ otrzymujemy tutaj "raczej" ilość punktów równoważną wartości budynku bez resortu gospodarowania.

podam to na swoim przykładzie z dnia dzisiejszego:
resort gospodarowania posiadam na 16 poziomie,
budowałem kopalnie metalu na poziom 59,
koszty budowy :
metal 196.098.499.824
kryształ 49.024.624.956
-------------------------------
w sumie 245.123.124.780

w myśl zasady 1000 j. = 1 pkt powinienem w zaokrągleniu otrzymać 245.123.125 pkt.

a otrzymałem 1.225.615.623 pkt

rodzi się u mnie kilka pytań:
- czy to jest błąd czy świadome założenie o podwójnym wynagradzaniu górników ?
- jeżeli świadome założenie, to dlaczego flociarze mają być pokrzywdzeni w ogólnych statystykach ?

Uważam, że czas na szczegółowy przegląd założeń dotyczących tej gry,
nie pomoże żadne testowanie gdy założenie jest błędne, możemy otrzymać po prostu prawidłowy wynik do błędnego założenia :P

ps:
a może nie ma sprawy, może ten błąd dotyczy tylko mojego konta ?

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   czak 

• Maniak
  • Grupa VIP
  • Postów 205
  • Rejestracja 16-listopad 08
  • Hobby:informatyka, elektronika - szczegóły na www.sp-art.com.pl
  • GG:5249490

Napisano 09 kwiecień 2010 - 13:26

Zawsze tak było i tak pozostanie.
www.sp-art.com.pl
Tym się zajmuję na co dzień (poza PG)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   hemi 

• Maniak
  • Grupa SysAdmin
  • Postów 157
  • Rejestracja 15-listopad 08
  • Hobby:Programowanie, Administracja, ogólnie IT

Napisano 09 kwiecień 2010 - 13:29

czak -> w tym wypadku zgodzę się z krukorem. Trzeba zmienić założenia. Gra nie ma nikogo faworyzować. Pogadam dziś z resztą Teamu (głównie z Gyniem) na ten temat i podejmiemy jakąś decyzję w tej kwestii. Na pewno się o tym dowiecie ;).
0

#4 GośćKrukor_*

• Grupa Goście

Napisano 09 kwiecień 2010 - 13:49

Wyświetl postUżytkownik czak dnia 09 kwiecień 2010 - 13:26 napisał

Zawsze tak było i tak pozostanie.

zaraz pewnie będzie nowa awantura ale jak się czyta takie odpowiedzi to....

zadałem te pytania ponieważ dopiero teraz zwróciłem uwagę na to, że coś mi za dużo przybywa "tu i ówdzie"
a ostatnio prowadziłem się porządnie :P

zapewniam Was, że dużo graczy nie ma tej świadomości, a już na pewno nie Ci z dolnej topki,

Ja wiem Panie czak, że "Zawsze tak było i tak pozostanie" jak ktoś ma w głowie popaprane,
może jako "Pan Niebieski" trochę by się Pan wysilił na normalną odpowiedź świadczącą o tym ,że ten kolor jest nie przez przypadek ?

Niech pan się raczej zajmie tym, czy np. krukor nie robi przekrętów w grze a nie autorytatywnie stwierdza, że tak pozostanie

ps:
hemi - dziękuję za normalną odpowiedź, nie patrząc na to czy tak pozostanie czy nie :)

#5 Gośćvirgo_*

• Grupa Goście

Napisano 09 kwiecień 2010 - 14:02

ja również popieram czaka ;)

nie rozumiem was...od jakiegoś czasu istnieje tzw. grupa chcąca na siłę zmieniać Uni1 bo wciąż czują się pokrzywdzeni i gorsi...ale przypominam że to Uni działa już od 2 lat i przez 2 lata nikomu nic nie przeszkadzało...nagle nowi się pojawiają i zachciało im się radykalnych zmian po 2 latach :/ totalny bezsens  :hitler:

jesli chcecie ustalić nowe reguły i poprawić coś to od tego jest uni2 i możecie stworzyć następne dla tych co chcą czegoś nowszego i lepszego...nie powinniście psuć kształtu uni1 i tego jakie warunki oraz zasady punktowania itp. na nim panują...może i my gracze z większym stażem tez chcielibyśmy mieć coś do powiedzenia...czemu ja mogłem grać rok na innych zasadach a jakiś noob pojawi się w grze i ma mieć na łatwizne flote i wszystko...admini dążą do zmian i coraz lepszych zasad, ale uważam że powinni otwierać właśnie po to nowe Uni i i spełniać na nich wymogi i zachcianki graczy...bo każdy z nas chce czego innego  :)

Co do flociarzy i ekowców oraz tego całego systemu naliczania to uważam że jest on ok i nikogo nie faworyzuje...każda ze stron ma możliwość granie 3 modelami gry i nikt nikomu nie broni niczego...powtarzam jeśli komuś źle droga wolna jest 2 uni i jest następne w przygotowaniu zapewne...więc nie psujcie czegoś co się przyjęło i każdemu odpowiada prócz kilku indywidualistów...Może wy indywidualiści założycie własny serwer i zróbcie z nim co tylko chcecie a to uni zostawcie w spokoju :) 

#6 GośćKrukor_*

• Grupa Goście

Napisano 09 kwiecień 2010 - 14:21

Wyświetl postUżytkownik virgo dnia 09 kwiecień 2010 - 14:02 napisał

ja również popieram czaka ;)

nie rozumiem was...od jakiegoś czasu istnieje tzw. grupa chcąca na siłę zmieniać Uni1 bo wciąż czują się pokrzywdzeni i gorsi...ale przypominam że to Uni działa już od 2 lat i przez 2 lata nikomu nic nie przeszkadzało...nagle nowi się pojawiają i zachciało im się radykalnych zmian po 2 latach :/ totalny bezsens :hitler:

jesli chcecie ustalić nowe reguły i poprawić coś to od tego jest uni2 i możecie stworzyć następne dla tych co chcą czegoś nowszego i lepszego...nie powinniście psuć kształtu uni1 i tego jakie warunki oraz zasady punktowania itp. na nim panują...może i my gracze z większym stażem tez chcielibyśmy mieć coś do powiedzenia...czemu ja mogłem grać rok na innych zasadach a jakiś noob pojawi się w grze i ma mieć na łatwizne flote i wszystko...admini dążą do zmian i coraz lepszych zasad, ale uważam że powinni otwierać właśnie po to nowe Uni i i spełniać na nich wymogi i zachcianki graczy...bo każdy z nas chce czego innego :)

Co do flociarzy i ekowców oraz tego całego systemu naliczania to uważam że jest on ok i nikogo nie faworyzuje...każda ze stron ma możliwość granie 3 modelami gry i nikt nikomu nie broni niczego...powtarzam jeśli komuś źle droga wolna jest 2 uni i jest następne w przygotowaniu zapewne...więc nie psujcie czegoś co się przyjęło i każdemu odpowiada prócz kilku indywidualistów...Może wy indywidualiści założycie własny serwer i zróbcie z nim co tylko chcecie a to uni zostawcie w spokoju :)

Virgo zapewne tego nie zrozumiesz, ale mnie osobiście chodzi o brak jasności pewnych założeń, jeżeli używa się założeń matematycznych to niech tak będzie ale,
w jednym wypadku 1000 = 1, a w innym 1000 = 45,
ot i wszystko,
a czy to będzie z korzyścią dla jednej czy drugiej grupy to inna sprawa,

rozumiem, że Ty jesteś za dowolnością stosowania założeń, zapewne z chęcią przyjąłbyś 20 % dodatek związany z Twoim długim stażem,
Tobie zawsze jest dobrze jak coś z tego masz, mówisz, że grasz tu dwa lata bez zmian, a gdzie byłeś z tą Twoją dwuznaczną gadką w grudniu jak zostały zmienione zasady ekspedycji, wtedy Ci zmiany nie przeszkadzały ?
jeszcze hipokryzja wam nie przeszła?

#7 Gośćvirgo_*

• Grupa Goście

Napisano 09 kwiecień 2010 - 14:34

Wyświetl postUżytkownik Krukor dnia 09 kwiecień 2010 - 14:21 napisał

Virgo zapewne tego nie zrozumiesz, ale mnie osobiście chodzi o brak jasności pewnych założeń, jeżeli używa się założeń matematycznych to niech tak będzie ale,
w jednym wypadku 1000 = 1, a w innym 1000 = 45,
ot i wszystko,
a czy to będzie z korzyścią dla jednej czy drugiej grupy to inna sprawa,

rozumiem, że Ty jesteś za dowolnością stosowania założeń, zapewne z chęcią przyjąłbyś 20 % dodatek związany z Twoim długim stażem,
Tobie zawsze jest dobrze jak coś z tego masz, mówisz, że grasz tu dwa lata bez zmian, a gdzie byłeś z tą Twoją dwuznaczną gadką w grudniu jak zostały zmienione zasady ekspedycji, wtedy Ci zmiany nie przeszkadzały ?
jeszcze hipokryzja wam nie przeszła?

Krukor tak już z nami jest, że się nie rozumiemy jakoś no, ale cóż poradzisz :P

A w grudniu byłem na nartach za granicą, więc nie wypowiem się na temat czegoś co mnie nie dotyczyło ;)

Moim kontem opiekował się mój brat :)

Tak czy siak jeśli ma dojść do jakichkolwiek zmian to uważam że adimi powinni przeprowadzić to wszystko tak sprawnie, żeby każdy był usatysfakcjonowany a nie tylko grupa której wciąż było źle :)

#8 GośćKrukor_*

• Grupa Goście

Napisano 09 kwiecień 2010 - 14:41

zapewne będę miał jeszcze dużo oponentów w wielu sprawach:D,

ale ja nie walczę o żadną grupę,

chodzi mi tylko o jedno,
aby w każdym wypadku 1 = 1,

#9 Gośćvirgo_*

• Grupa Goście

Napisano 09 kwiecień 2010 - 14:47

czyli w przypadku wymiany dexu na metal 1=4 też powinno być 1=1 xD ??

no chyba nie powiesz mi, że chcesz aż tak dobrze dla tej gry?? Czy to ta zbliżająca się pielgrzymka do Częstochowy cię tak zmieniła ?? :D

#10 GośćKrukor_*

• Grupa Goście

Napisano 09 kwiecień 2010 - 14:59

Wyświetl postUżytkownik virgo dnia 09 kwiecień 2010 - 14:47 napisał

czyli w przypadku wymiany dexu na metal 1=4 też powinno być 1=1 xD ??

no chyba nie powiesz mi, że chcesz aż tak dobrze dla tej gry?? Czy to ta zbliżająca się pielgrzymka do Częstochowy cię tak zmieniła ?? :D

Virgo, możemy sobie pożartować,
ale nie zapominaj, że te cztery jednostki deu to Ty mi płacisz za jeden mój metal:D

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   czak 

• Maniak
  • Grupa VIP
  • Postów 205
  • Rejestracja 16-listopad 08
  • Hobby:informatyka, elektronika - szczegóły na www.sp-art.com.pl
  • GG:5249490

Napisano 09 kwiecień 2010 - 18:11

Jeżeli to zostanie zmienione to w takim razie resorty powinny być wliczane do pkt.
Teraz wszelkie resorty rozwija się nie zdobywając pkt i uważam, że rekompensatą za to jest właśnie to, że mniej surki wydajesz na budynki a pkt dostajesz jakbyś budował normalnie (bez zniżek).

Przestańmy zmieniać zasady w czasie meczu bo to do niczego dobrego nie doprowadzi...
www.sp-art.com.pl
Tym się zajmuję na co dzień (poza PG)
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   galeon59 

• Maniak
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 153
  • Rejestracja 03-styczeń 10

Napisano 09 kwiecień 2010 - 18:14

zgadzam sie z toba czak calkowicie
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   kazik885 

• kazik
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 185
  • Rejestracja 24-listopad 09
  • Uni1:kazik

Napisano 09 kwiecień 2010 - 19:36

Dochodzi do tego że pkt w statach musiałyby się zmienić

Ciekawe czy dobrze przeliczą żeby gracz z top np 10 nie był na top1 i na odwrót :D
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   galeon59 

• Maniak
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 153
  • Rejestracja 03-styczeń 10

Napisano 09 kwiecień 2010 - 19:38

Wyświetl postUżytkownik kazik885 dnia 09 kwiecień 2010 - 19:36 napisał

Ciekawe czy dobrze przeliczą żeby gracz z top np 10 nie był na top1 i na odwrót :D

jak wiemy matematyka jak i gramatyka programistow nie jest na najwyzszym poziomie :)

mowie tu o ostatniej wiadomosci gynia i jego 'kupowywaniu' oraz '% demontowni' :)
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Imperium 

• Rozbrykany
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 24
  • Rejestracja 17-maj 09

Napisano 09 kwiecień 2010 - 19:45

Wyświetl postUżytkownik hemicalyaction dnia 09 kwiecień 2010 - 13:29 napisał

czak -> w tym wypadku zgodzę się z krukorem. Trzeba zmienić założenia. Gra nie ma nikogo faworyzować. Pogadam dziś z resztą Teamu (głównie z Gyniem) na ten temat i podejmiemy jakąś decyzję w tej kwestii. Na pewno się o tym dowiecie ;).

o, w porę się obudziłeś...

Może by tak administracja raczyłaby umieścic oświadczenie,że zmian zasad na u1 już nie będzie?
A ty Krukor weź się nie ośmieszaj pytaniem czy to z res gospodarowania to bug czy nie bug...
:)
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   opel 

• Rozbrykany
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 25
  • Rejestracja 31-sierpień 09

Napisano 13 kwiecień 2010 - 01:46

ja też uważam że powinno zostać tak jak jest do tej pory nie ma co zmieniać zasad wszystkim do tej pory pasowało i nagle nie dlaczego bo ktoś uważa że 1 jajo to 1 kura trzymajmy się zasad a te już są dość długo i zdają egzamin nie ma co psuć
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   GyniO 

• @Root Admin
  • Grupa Administratorzy
  • Postów 971
  • Rejestracja 18-październik 08
  • Hobby:Informatyka
  • Uni1:GyniO
  • Uni2:GyniO
  • Uni3:GyniO

Napisano 14 kwiecień 2010 - 06:01

Ta zmiana wprowadziłaby za dużo szumu, uni jest już dość stare, gracze są przyzwyczajeni do tam obowiązujących standardów, nie ma po co tego zmieniać na siłę.

Przy resecie uni czy nowym uni, ktoś może nam o tym przypomnieć i będzie tak jak być powinno.
Dołączona grafika
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Diagoras 

• @Vip
  • Grupa VIP
  • Postów 261
  • Rejestracja 02-styczeń 09
  • Hobby:Informatyka
  • GG:8400810

Napisano 26 czerwiec 2010 - 18:32

Pytania tego typu można zadawać w nieskończoność. Górnicy mogą zapytać po co jest im resort militarny, skoro z niego nie korzystają i dlaczego flociarze mają mieć korzyści a oni nie. Jest to pytanie bardzo podobne do pytania, które zadał autor tematu.

Przykład:

Budujemy kopalnie bez resortu za 1000j. Dostajemy 1000 punktów.
Wydajemy surowce na resort. (Za resorty nie ma punktów.)
Budujemy kopalnie za 1000j, z resortem jednak płacimy jedynie 200j. Mielibyśmy otrzymać 200pkt? Więc po co resort?

I błędne koło się zamyka. Jeżeli dobrze pamiętam to przy wprowadzaniu resortów było głosowanie odnoście tych punktów za resort gospodarowania i głosy przeważyły na wersje 1000 punktów za 200 jednostek ;)

Nie ma co tego zmieniać. Pozdrawiam ;)

//Oszukista: Diag po co odswiezasz temat z kwietnia?
0

Opcje tematu:

Strona 1 z 1