Czy To Błąd ? punkty
#1 GośćKrukor_*
Napisano 09 kwiecień 2010 - 13:20
Emocje trochę opadły po aferze związanej z demontownią, a więc z kręgiem tzw. "flociarzy".
Mam teraz pytanie dotyczące kręgu tzw. "ekonomistów" czy "górników".
Otóż w kapitolu mamy "Resort gospodarowania -
Dzięki pracy tego resortu koszty budowy budynków spadają o 5% na poziom."
Resort ten można rozbudować do 16 poziomu, a więc korzyści sięgają 80 %. Krótko mówiąc, zamiast wydać 1000 jednostek, przy 16 poziomie wydajemy 200. Do tego momentu w miarę wszystko jasne.
Ale okazuje się, że nie obowiązuje tu zasada, że za 1000 wbudowanych jednostek materiałowych otrzymujemy w statystykach/punktacji 1 pkt.
Ponieważ otrzymujemy tutaj "raczej" ilość punktów równoważną wartości budynku bez resortu gospodarowania.
podam to na swoim przykładzie z dnia dzisiejszego:
resort gospodarowania posiadam na 16 poziomie,
budowałem kopalnie metalu na poziom 59,
koszty budowy :
metal 196.098.499.824
kryształ 49.024.624.956
-------------------------------
w sumie 245.123.124.780
w myśl zasady 1000 j. = 1 pkt powinienem w zaokrągleniu otrzymać 245.123.125 pkt.
a otrzymałem 1.225.615.623 pkt
rodzi się u mnie kilka pytań:
- czy to jest błąd czy świadome założenie o podwójnym wynagradzaniu górników ?
- jeżeli świadome założenie, to dlaczego flociarze mają być pokrzywdzeni w ogólnych statystykach ?
Uważam, że czas na szczegółowy przegląd założeń dotyczących tej gry,
nie pomoże żadne testowanie gdy założenie jest błędne, możemy otrzymać po prostu prawidłowy wynik do błędnego założenia :P
ps:
a może nie ma sprawy, może ten błąd dotyczy tylko mojego konta ?
Napisano 09 kwiecień 2010 - 13:26
Tym się zajmuję na co dzień (poza PG)
Napisano 09 kwiecień 2010 - 13:29
#4 GośćKrukor_*
Napisano 09 kwiecień 2010 - 13:49
Użytkownik czak dnia 09 kwiecień 2010 - 13:26 napisał
zaraz pewnie będzie nowa awantura ale jak się czyta takie odpowiedzi to....
zadałem te pytania ponieważ dopiero teraz zwróciłem uwagę na to, że coś mi za dużo przybywa "tu i ówdzie"
a ostatnio prowadziłem się porządnie :P
zapewniam Was, że dużo graczy nie ma tej świadomości, a już na pewno nie Ci z dolnej topki,
Ja wiem Panie czak, że "Zawsze tak było i tak pozostanie" jak ktoś ma w głowie popaprane,
może jako "Pan Niebieski" trochę by się Pan wysilił na normalną odpowiedź świadczącą o tym ,że ten kolor jest nie przez przypadek ?
Niech pan się raczej zajmie tym, czy np. krukor nie robi przekrętów w grze a nie autorytatywnie stwierdza, że tak pozostanie
ps:
hemi - dziękuję za normalną odpowiedź, nie patrząc na to czy tak pozostanie czy nie :)
#5 Gośćvirgo_*
Napisano 09 kwiecień 2010 - 14:02
nie rozumiem was...od jakiegoś czasu istnieje tzw. grupa chcąca na siłę zmieniać Uni1 bo wciąż czują się pokrzywdzeni i gorsi...ale przypominam że to Uni działa już od 2 lat i przez 2 lata nikomu nic nie przeszkadzało...nagle nowi się pojawiają i zachciało im się radykalnych zmian po 2 latach :/ totalny bezsens :hitler:
jesli chcecie ustalić nowe reguły i poprawić coś to od tego jest uni2 i możecie stworzyć następne dla tych co chcą czegoś nowszego i lepszego...nie powinniście psuć kształtu uni1 i tego jakie warunki oraz zasady punktowania itp. na nim panują...może i my gracze z większym stażem tez chcielibyśmy mieć coś do powiedzenia...czemu ja mogłem grać rok na innych zasadach a jakiś noob pojawi się w grze i ma mieć na łatwizne flote i wszystko...admini dążą do zmian i coraz lepszych zasad, ale uważam że powinni otwierać właśnie po to nowe Uni i i spełniać na nich wymogi i zachcianki graczy...bo każdy z nas chce czego innego :)
Co do flociarzy i ekowców oraz tego całego systemu naliczania to uważam że jest on ok i nikogo nie faworyzuje...każda ze stron ma możliwość granie 3 modelami gry i nikt nikomu nie broni niczego...powtarzam jeśli komuś źle droga wolna jest 2 uni i jest następne w przygotowaniu zapewne...więc nie psujcie czegoś co się przyjęło i każdemu odpowiada prócz kilku indywidualistów...Może wy indywidualiści założycie własny serwer i zróbcie z nim co tylko chcecie a to uni zostawcie w spokoju :)
#6 GośćKrukor_*
Napisano 09 kwiecień 2010 - 14:21
Użytkownik virgo dnia 09 kwiecień 2010 - 14:02 napisał
nie rozumiem was...od jakiegoś czasu istnieje tzw. grupa chcąca na siłę zmieniać Uni1 bo wciąż czują się pokrzywdzeni i gorsi...ale przypominam że to Uni działa już od 2 lat i przez 2 lata nikomu nic nie przeszkadzało...nagle nowi się pojawiają i zachciało im się radykalnych zmian po 2 latach :/ totalny bezsens :hitler:
jesli chcecie ustalić nowe reguły i poprawić coś to od tego jest uni2 i możecie stworzyć następne dla tych co chcą czegoś nowszego i lepszego...nie powinniście psuć kształtu uni1 i tego jakie warunki oraz zasady punktowania itp. na nim panują...może i my gracze z większym stażem tez chcielibyśmy mieć coś do powiedzenia...czemu ja mogłem grać rok na innych zasadach a jakiś noob pojawi się w grze i ma mieć na łatwizne flote i wszystko...admini dążą do zmian i coraz lepszych zasad, ale uważam że powinni otwierać właśnie po to nowe Uni i i spełniać na nich wymogi i zachcianki graczy...bo każdy z nas chce czego innego :)
Co do flociarzy i ekowców oraz tego całego systemu naliczania to uważam że jest on ok i nikogo nie faworyzuje...każda ze stron ma możliwość granie 3 modelami gry i nikt nikomu nie broni niczego...powtarzam jeśli komuś źle droga wolna jest 2 uni i jest następne w przygotowaniu zapewne...więc nie psujcie czegoś co się przyjęło i każdemu odpowiada prócz kilku indywidualistów...Może wy indywidualiści założycie własny serwer i zróbcie z nim co tylko chcecie a to uni zostawcie w spokoju :)
Virgo zapewne tego nie zrozumiesz, ale mnie osobiście chodzi o brak jasności pewnych założeń, jeżeli używa się założeń matematycznych to niech tak będzie ale,
w jednym wypadku 1000 = 1, a w innym 1000 = 45,
ot i wszystko,
a czy to będzie z korzyścią dla jednej czy drugiej grupy to inna sprawa,
rozumiem, że Ty jesteś za dowolnością stosowania założeń, zapewne z chęcią przyjąłbyś 20 % dodatek związany z Twoim długim stażem,
Tobie zawsze jest dobrze jak coś z tego masz, mówisz, że grasz tu dwa lata bez zmian, a gdzie byłeś z tą Twoją dwuznaczną gadką w grudniu jak zostały zmienione zasady ekspedycji, wtedy Ci zmiany nie przeszkadzały ?
jeszcze hipokryzja wam nie przeszła?
#7 Gośćvirgo_*
Napisano 09 kwiecień 2010 - 14:34
Użytkownik Krukor dnia 09 kwiecień 2010 - 14:21 napisał
w jednym wypadku 1000 = 1, a w innym 1000 = 45,
ot i wszystko,
a czy to będzie z korzyścią dla jednej czy drugiej grupy to inna sprawa,
rozumiem, że Ty jesteś za dowolnością stosowania założeń, zapewne z chęcią przyjąłbyś 20 % dodatek związany z Twoim długim stażem,
Tobie zawsze jest dobrze jak coś z tego masz, mówisz, że grasz tu dwa lata bez zmian, a gdzie byłeś z tą Twoją dwuznaczną gadką w grudniu jak zostały zmienione zasady ekspedycji, wtedy Ci zmiany nie przeszkadzały ?
jeszcze hipokryzja wam nie przeszła?
Krukor tak już z nami jest, że się nie rozumiemy jakoś no, ale cóż poradzisz :P
A w grudniu byłem na nartach za granicą, więc nie wypowiem się na temat czegoś co mnie nie dotyczyło ;)
Moim kontem opiekował się mój brat :)
Tak czy siak jeśli ma dojść do jakichkolwiek zmian to uważam że adimi powinni przeprowadzić to wszystko tak sprawnie, żeby każdy był usatysfakcjonowany a nie tylko grupa której wciąż było źle :)
#8 GośćKrukor_*
Napisano 09 kwiecień 2010 - 14:41
ale ja nie walczę o żadną grupę,
chodzi mi tylko o jedno,
aby w każdym wypadku 1 = 1,
#9 Gośćvirgo_*
Napisano 09 kwiecień 2010 - 14:47
no chyba nie powiesz mi, że chcesz aż tak dobrze dla tej gry?? Czy to ta zbliżająca się pielgrzymka do Częstochowy cię tak zmieniła ?? :D
#10 GośćKrukor_*
Napisano 09 kwiecień 2010 - 14:59
Użytkownik virgo dnia 09 kwiecień 2010 - 14:47 napisał
no chyba nie powiesz mi, że chcesz aż tak dobrze dla tej gry?? Czy to ta zbliżająca się pielgrzymka do Częstochowy cię tak zmieniła ?? :D
Virgo, możemy sobie pożartować,
ale nie zapominaj, że te cztery jednostki deu to Ty mi płacisz za jeden mój metal:D
Napisano 09 kwiecień 2010 - 18:11
Teraz wszelkie resorty rozwija się nie zdobywając pkt i uważam, że rekompensatą za to jest właśnie to, że mniej surki wydajesz na budynki a pkt dostajesz jakbyś budował normalnie (bez zniżek).
Przestańmy zmieniać zasady w czasie meczu bo to do niczego dobrego nie doprowadzi...
Tym się zajmuję na co dzień (poza PG)
Napisano 09 kwiecień 2010 - 19:36
Ciekawe czy dobrze przeliczą żeby gracz z top np 10 nie był na top1 i na odwrót :D
Napisano 09 kwiecień 2010 - 19:38
Użytkownik kazik885 dnia 09 kwiecień 2010 - 19:36 napisał
jak wiemy matematyka jak i gramatyka programistow nie jest na najwyzszym poziomie :)
mowie tu o ostatniej wiadomosci gynia i jego 'kupowywaniu' oraz '% demontowni' :)
Napisano 09 kwiecień 2010 - 19:45
Użytkownik hemicalyaction dnia 09 kwiecień 2010 - 13:29 napisał
o, w porę się obudziłeś...
Może by tak administracja raczyłaby umieścic oświadczenie,że zmian zasad na u1 już nie będzie?
A ty Krukor weź się nie ośmieszaj pytaniem czy to z res gospodarowania to bug czy nie bug...
Napisano 13 kwiecień 2010 - 01:46
Napisano 14 kwiecień 2010 - 06:01
Przy resecie uni czy nowym uni, ktoś może nam o tym przypomnieć i będzie tak jak być powinno.
Napisano 26 czerwiec 2010 - 18:32
Przykład:
Budujemy kopalnie bez resortu za 1000j. Dostajemy 1000 punktów.
Wydajemy surowce na resort. (Za resorty nie ma punktów.)
Budujemy kopalnie za 1000j, z resortem jednak płacimy jedynie 200j. Mielibyśmy otrzymać 200pkt? Więc po co resort?
I błędne koło się zamyka. Jeżeli dobrze pamiętam to przy wprowadzaniu resortów było głosowanie odnoście tych punktów za resort gospodarowania i głosy przeważyły na wersje 1000 punktów za 200 jednostek ;)
Nie ma co tego zmieniać. Pozdrawiam ;)
//Oszukista: Diag po co odswiezasz temat z kwietnia?
Opcje tematu: